Monday, February 16, 2009

VSB-fonds ontslaat personeel en halveert budget

VSBfonds blijft actief in Mens & Maatschappij en Kunst & Cultuur

15-02-2009
Als gevolg van een reorganisatie blijft VSBfonds de komende jaren alleen actief in de sectoren Mens & Maatschappij en Kunst & Cultuur. Hiervoor is een jaarlijks donatiebudget van € 26 miljoen beschikbaar. Het fonds stopt per 16 februari 2009 met het toekennen van donaties aan projecten op het terrein van Sport en Natuur & Milieu.
VSBfonds heeft duidelijke keuzes gemaakt en niet voor de 'kaasschaafmethode' willen kiezen. Hierbij is het fonds teruggegaan naar zijn wortels die ruim 200 jaar terug in de tijd gaan. De focus van zijn rechtsvoorgangers op 'ontwikkeling en beschaving van de gewone mens' wijzen, indien vertaald naar de huidige tijd, naar kern activiteiten in de sectoren Mens & Maatschappij en Kunst & Cultuur. Sport en Natuur & Milieu staan net iets verder af van dit gedachtegoed.

VSB-fonds ontslaat personeel en halveert budget
(Bron NRC)
Het fonds richt zich alleen nog op de sectoren ‘mens en maatschappij’ en ‘kunst en cultuur’. Van de 68 medewerkers worden er 33 ontslagen.
De maatregelen zijn een gevolg van de ineenstorting van Fortis, waarin het VSB-fonds met 2 procent van de aandelen (50 miljoen) een groot belang heeft. Door de enorme daling van het aandeel Fortis werd het vermogen van het VSB-fonds vorig jaar gehalveerd. Het donatiebudget gaat met meer dan de helft omlaag naar 26 miljoen euro per jaar.

No comments: