Sunday, January 11, 2009

Wat is het belang van 'sociaal netwerken'?

Wat is het belang van netwerken of 'sociaal netwerken'?

Dat is nou net zo'n gedachte voor een rustige zondagochtend als je heel vroeg wakker bent en na wat lezen in tijdschriften het woord 'netwerken' door je hoofd blijkt spoken.
Netwerken als bezigheid bestaat al heel lang maar is in de laatste 20 jaar tot een soort hype geworden.
In beginsel is het niet meer dan het verzamelen rond de dorpspomp en het uitwisselen van nieuwtjes of roddels. Tenslotte zijn we allemaal vanuit dorpsgemeenschappen geëvolueerd.
De opkomst van Internet en de massa acceptatie van mobiele communicatie heeft -vooral sinds het begin van deze eeuw- tot een grote opkomst van het 'sociaal netwerken' geleid. De wereld is inderdaad hard op weg naar het concept van de 'Global Village' (Marshall McLuhan)

Maar wat is nou het directe belang en voordeel van een sociaal netwerk?
Is het -in de moderne vorm- niet meer dan een tijdrovend oeverloos geouwehoer aan het worden? Overigens is dat een mening van iemand die een nogal uitgebreid - maar betrekkelijk eenzijdig sociaal netwerk heeft. De vraag is dan: Wat is een optimaal sociaal netwerk?
Had, in een wat meer geavanceerde setting, bijvoorbeeld de beurscrash (krach) en de recessie voorkomen kunnen worden? Is de wereld zo gecompliceerd geworden dat er plotseling een ernstige situatie kan ontstaan zonder dat het tot een kritische massa doordringt?
Kan de informatie 'overload' een rol spelen?
Wat zijn de werkelijk fundamentele vernieuwingen?
Zijn de sociale netwerken over het algemeen misschien meer behoudend geworden, of zijn ze dat al altijd geweest, niet bijzonder creatief, niet echt vernieuwend, of is er weinig of geen plaats voor afwijkende opinies en opvattingen?
Creeërt het digitale tijdperk zijn eigen inteelt?

Op deze en andere vragen zullen we in de komende tijd proberen een antwoord te vinden.

No comments: